Ghost

Ghost – werk in concept

Dit werk bestaat nog niet, het is een idee waar ik een investeerder voor zoek .

Hembrug is de plek waar jarenlang een wapen- en munitiefabriek heeft gestaan. In deze fabriek werden onder andere patronen voor wapens gemaakt. Er moeten er miljarden gemaakt zijn. De fabriek is nu verdwenen, de fabrieksarbeiders veelal gepensioneerd of dood. De slachtoffers van oorlogen, geraakt door de kogels en bommen uit de fabriek zijn allang begraven.

1000 patronen, afgietsels van originele patronen uit de fabriek. Deze patronen worden gegoten met epoxy en fosforescerend poeder. Het afgietsel zal nadat het voldoende licht heeft opgenomen uren en blauwe gloed geven.

Door de patronen op te hangen op het terrein van Hembrug zal je de geest van Hembrug zien, een na-ijlend verleden. Van wie of wat zijn deze nabeelden? Van de munitie zelf? Een echo uit het verleden van de fabriek, van noeste arbeid en gemeenschapszin? Of zijn het de getroffenen?

Ik ben de afgelopen jaren vormgever voor het Hembrug Museum geweest en heb het terrein en haar geschiedenis goed leren kennen. Ik heb gesproken met oud werknemers en heb de gebouwen waar ze werkten van binnen gezien. Hembrug is een intrigerende plek, met veel lagen, waardoor ik geïnspireerd raakte voor een aantal vrije werken, waaronder GHOST.

Op het terrein staat gebouw 155, de voormalige harderij in vervallen staat ‘geconserveerd’, dat zou een mooie plek zijn om GHOST een plaats te geven. Door het glazen dak kunnen de patronen optimaal opladen, om als het donker wordt het licht weer af te geven, iedere nacht opnieuw.